Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

σαλιγκάρια - βιολογική αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Εδώ θα αναφέρουμε ορισμένους από αυτούς.

1ος τρόπος: Τοποθετήστε σε μικρή απόσταση από τα φυτά που εντοπίζονται τα σαλιγκάρια κομμένα λαχανόφυλλα. Αυτά θα τα προσελκύσουν και έτσι θα μπορέσετε να τα μαζέψετε ευκολότερα.

2ος τρόπος: Ρίξτε στάχτη γύρω από τα φυτά σας ώστε να δημιουργήσετε ένα φυσικό "τείχος" το οποίο θα εμποδίσει τα σαλιγκάρια. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα. Η μέθοδος αυτή μειονεκτεί στο ότι σε περίπτωση βροχής θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία, καθώς και μετά από αρκετές ημέρες με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία.

3ος τρόπος: Ίσως ο πιο διαδεδομένος, αποτελεσματικότερος και δραστικότερος τρόπος από τους τρεις είναι η τοποθέτηση σε διάφορα σημεία δοχείων με μπύρα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι τα οποία παραχώνουμε στο χώμα ώστε το χείλος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος. Προσθέτουμε μπύρα και από την πρώτη ημέρα θα αρχίσουμε να μαζεύουμε τους... ανεπιθύμητους επισκέπτες. Η μπύρα είναι ένα άριστο προσελκυστικό για τα σαλιγκάρια που θα σας εντυπωσιάσει.


Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις ειδικές παγίδες σαλιγκαριών.

αφίδες(μελίγκρα) - αντιμετώπιση

1ος τρόπος: Κομμάτια από φύλλα αλουμινόχαρτου γύρω από τα λαχανικά και τα διάφορα κηπευτικά σας, διώχνουν τις αφίδες καθώς και άλλα βλαβερά έντομα.
2ος τρόπος: Ένας άλλος τρόπος για την αντιμετώπισή τους είναι η τοποθέτηση χρωμοπαγίδων με κόλλα. Στην περίπτωση της μελίγκρας χρησιμοποιούμε τις κίτρινες. Αυτές εκτός από τη μαζική παγίδευση, είναι χρήσιμες και για την παρακολούθηση των πληθυσμών και της χρονικής στιγμής που κάνουν την εμφάνισή τους στα φυτά μας.
3ος τρόπος: Δείτε τη σχετική συνταγή εντομοκτόνου με το πράσινο σαπούνι.

Η καλέντουλα και τα έντομα

Πρέπει να ξέρουμε ότι η καλέντουλα διώχνει μεγάλο αριθμό εντόμων. Καλό είναι λοιπόν να την φυτεύουμε κοντά στα φυτά μας.

Μύγα Μεσογείου στα εσπεριδοειδή

Ένας πολύ καλός και οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η χρήση των διάφορων παγίδων είτε κόλλας(sticks και χρωματικές), είτε τύπου McPhail με το κατάλληλο προσελκυστικό.
Σχετικά προϊόντα μπορείτε να δείτε εδώ.

Αντιμετώπιση μύγας των κερασιών(ραγολέτιδα)


1ος τρόπος: Αρκετά αποτελεσματικές για το συγκεκριμένο έντομο είναι οι χρωμοπαγίδες με κόλλα και συγκεκριμένα οι τύπου καρτέλας με κίτρινο χρώμα.

2ος τρόπος: Χρήση κίτρινων παγίδων τύπου McPhail.



Φτιάξτε σπιτικό... εντομοκτόνο

Αρκετά διαδεδομένη και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση εντόμων όπως είναι τα μυζητικά (π.χ. μελίγκρα) και για πολλά άλλα.
Διαλύουμε 5-10 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό. Προτείνεται επίσης η προσθήκη 1 κουταλιάς οινόπνευμα που βοηθά το διάλυμά μας να μην αφρίζει. Αφού ανακατέψουμε καλά και διαλυθεί το σαπούνι, έχουμε έτοιμο το υγρό με το οποίο θα ψεκάσουμε καλά τα φυτά στα σημεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από έντομα. Το σαπούνι θα τα αφυδατώσει.

Λιπάσματα και λιπάσματα...

Είτε καλλιεργούμε συμβατικά, είτε βιολογικά είναι αναγκαίο να προσθέτουμε στο έδαφός μας τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά μας. Για όσους από εσάς θέλετε να καλλιεργήσετε με φυσικό τρόπο, ακολουθώντας τις αρχές τις βιολογικής γεωργίας υπάρχει η λύση στο πρόβλημα της θρέψης των φυτών. Μπορείτε να αποφύγετε τα διάφορα χημικά και να δώσετε "τροφή" στα φυτά σας χρησιμοποιώντας οργανικά λιπάσματα.
Μην ξεχνάτε ότι το λίπασμα είναι "η τροφή της τροφής μας"... Είναι απαραίτητο σε κάθε καλλιέργεια, ώστε να διατηρούμε το έδαφος γόνιμο και να παρέχουμε στα φυτά μας ότι αυτά χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να μας δώσουν καλή παραγωγή.

Πρόταση:
Δοκιμάστε το 100% φυσικό λίπασμα Bio Food For All.

pH, σημασία και μέτρηση


Πριν από την εγκατάσταση φυτών στον κήπο ή στο χωράφι μας, είναι σημαντικό να ελέγχουμε το pH του εδάφους, ώστε να γνωρίζουμε τα επίπεδα οξύτητας που έχει το χώμα μας. Αυτό θα μας βοηθήσει στη σωστότερη επιλογή φυτών/καλλιέργειας, βάσει των απαιτήσεών τους για τις τιμές του pH του εδάφους, είτε στο να ενεργήσουμε ανάλογα για τη “διόρθωσή” του, ώστε να είναι ανάλογο των απαιτήσεων της καλλιέργειας που εμείς επιθυμούμε.

Εάν παρόλο που φροντίζουμε τα φυτά ή την καλλιέργειά μας, η παραγωγή δεν είναι η αναμενόμενη, πιθανόν να έχουμε πρόβλημα με το pH μας. Το έδαφος μπορεί να είναι όξινο, ουδέτερο ή αλκαλικό. Κάθε φυτό έχει εύρος τιμών pH στο οποίο ευδοκιμεί, ενώ τα περισσότερα φυτά προτιμούν τις συνθήκες εδάφους με μέση οξύτητα και κοντά στο ουδέτερο (pH 5,5-7,5). Υπάρχουν όμως και φυτά που προτιμούν όξινο ή αλκαλικό περιβάλλον.
Όξινο έδαφος σημαίνει χαμηλή τιμή pH, από 6,9 και κάτω. Αλκαλικό έδαφος σημαίνει υψηλή τιμή pH, από 7,1 και πάνω. Απόλυτα ουδέτερο pH έχουμε στην τιμή 7. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ιδανικές τιμές pH για ορισμένες καλλιέργειες.

αμπέλι pH 6,0-7,0
αγκινάρα pH 6,5-7,5
αχλαδιά pH 6,0-7,5
βασιλικός pH 5,5-6,5
βερικοκιά pH 6,0-7,0
δαμασκηνιά pH 6,0-7,5
δεντρολίβανο pH 5,0-6,0
δυόσμος pH 5,5-7,5
ελιά pH 5,5-6,5
θυμάρι pH 5,5-7,0
καλαμπόκι pH 5,5-7,5
καρότο pH 5,5-7,5
καρπούζι pH 5,5-6,5
κερασιά pH 6,0-7,5
κολοκυθάκι pH 5,5-7,0
κουνουπίδι pH 5,5-7,5
κρεμμύδι pH 6,0-7,0
κυδωνιά pH 6,0-7,5
λάχανο pH 6,0-7,5
λεμονιά pH 6,0-7,0
μαϊντανός pH 5,0-7,0
μαντζουράνα pH 6,0-8,0
μάραθο pH 5,0-6,0
μαρούλι pH 6,0-7,0
μέντα pH 6,0-7,5
μηλιά pH 5,0-6,5
μπιζέλι pH 6,0-7,5
μπρόκολο pH 6,0-7,5
νεκταρινιά pH 6,0-7,5
παντζάρι pH 6,0-7,5
πατάτα pH 4,5-6,0
πεπόνι pH 5,5-6,5
πιπεριά pH 5,5-7,0
πορτοκαλιά 5,5-7,5
πράσο pH 6,0-8,0
ραδίκι pH 5,0-6,5
ραπανάκι pH 6,0-7,0
ροδακινιά pH 6,0-7,5
σέλινο pH 6,0-7,0
σκόρδο pH 5,5-7,5
σπανάκι pH 6,0-7,5
σπαράγγια pH 6,0-8,0
φασόλια pH 6,0-7,5
φακή pH 5,5-7,0
φασκόμηλο pH 5,5-6,5
φουντούκι pH 6,0-7,5
φράουλα pH 5,0-7,5


Η διαλυτότητα των θρεπτικών στοιχείων ή διαφορετικά η ικανότητα των φυτών για να τα απορροφήσει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή του pH. Επίσης η μικροβιολογική δραστηριότητα στο έδαφος εξαρτάται από το pH. Τα περισσότερα βακτήρια, ειδικά αυτά που κάνουν διαθέσιμα τα θρεπτικά συστατικά στα φυτά, προτιμούν μέτρια όξινες ή ελαφρώς αλκαλικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, όπως μπορούμε να καταλάβουμε,  το επίπεδο του pH επηρεάζει, τη γονιμότητα του εδάφους. Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε τη σχέση του pH και της διαθεσιμότητας των θρεπτικών στοιχείων.


σχέση pH και διαθεσιμότητας των θρεπτικών στοιχείων



Όσο πιο φαρδύ είναι το χρωματικό πεδίο που αντιστοιχεί σε κάθε στοιχείο, τόσο πιο μεγάλη είναι η διαθεσιμότητα του στοιχείου στα φυτά, για τη συγκεκριμένη τιμή του pH.


Η μέτρηση της τιμής του pH έχει ιδιαίτερη σημασία και όταν φτιάχνουμε το δικό μας κομπόστ, όπου συνήθως επιδιώκουμε τιμές μέσης οξύτητας (pH 5,5-7,5).

Οι μετρήσεις μας γίνονται είτε απευθείας στο έδαφος, σε διάφορα σημεία του κήπου ή του χωραφιού μας, είτε μετρώντας δείγμα χώματος που παίρνουμε από το χωράφι μας, αναμιγνύοντας δείγματα από διάφορα σημεία του.
Για την πραγματοποίηση των μετρήσεων χρησιμοποιούμε ειδικά όργανα που ονομάζονται πεχάμετρα. Υπάρχουν διαφόρων ειδών, τύπων, ακρίβειας και φυσικά τιμών. Από απλά, οικονομικά καθημερινής χρήσης που είναι κατάλληλα για ενδεικτικές μετρήσεις, μέχρι ψηφιακά, φορητά όργανα με μεγάλη ακρίβεια ή και εργαστηριακά μέγιστης ακρίβειας.

Πεχάμετρα διαφόρων τύπων, καθώς και άλλα χρήσιμα όργανα μετρήσεων, μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.
Αφού κάνουμε τις μετρήσεις μας, υπάρχει η περίπτωση να απαιτείται η διόρθωση του pH του εδάφους μας, ανάλογα με την καλλιέργειά μας. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ορισμένους τρόπους μεταβολής των τιμών pH.

Εάν το έδαφός μας είναι πολύ όξινο, είναι αναγκαία η προσθήκη κάποιου αλκαλικού υλικού. Γι’αυτό το λόγο μπορούμε να προσθέσουμε ασβέστη ή δολομίτη. Η ποσότητα του ασβέστη που θα πρέπει να προσθέσουμε, διαφέρει ανάλογα με το έδαφος. Έτσι εδάφη με υψηλές ποσότητες οργανικής ύλης και αργίλου, επηρεάζονται πιο αργά και έτσι χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες.
Ακόμα μπορούμε να προσθέσουμε ασβεστόλιθο, που απορροφάται αργά και δεν καίει τα φυτά μας, όπως μπορεί να γίνει με την προσθήκη ασβέστη. Προτείνεται η προσθήκη του το φθινόπωρο.
Ανάλογα αποτελέσματα έχει και η προσθήκη στάχτης ξύλου η οποία δρα πολύ γρήγορα και από την οποία απαιτούνται μικρότερες ποσότητες.
Στην αύξηση του pH συμβάλλουν και τα οστεάλευρα και τα κελύφη οστρακοειδών.

Εάν το έδαφός μας είναι πολύ αλκαλικό, με αντίστοιχο τρόπο μπορούμε να μειώσουμε την τιμή του pH, προσθέτοντας πευκοβελόνες, πριονίδια, ροκανίδια, καφέ, τύρφη, τεμαχισμένα φύλλα, θείο.

μετακόμιση...

Tο ιστολόγιό μας μεταφέρεται πλέον στη νέα του διεύθυνση http://geosimio.blogspot.gr.
Σταδιακά θα γίνει και η μεταφορά των παλιότερων αναρτήσεών μας.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση...