Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Καλλιεργήστε τις δικές σας πατάτες!

Η καλλιέργεια της πατάτας στον κήπο ή ακόμα και στο μπαλκόνι μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα διασκεδαστική.  Παράλληλα θα έχετε και την ικανοποίηση της προσωπικής σας παραγωγής, απολαμβάνοντας τις δικές σας γευστικές πατάτες.
 σάκοι φύτευσης για καλλιέργεια πατάτας ακόμα και στο μπαλκόνιΤο φυτό της πατάτας(Solanum tuberosum) είναι γενικά φυτό δροσερού κλίματος και φτάνει σε ύψος περίπου τα 50 έως 90 εκατοστά. Στη χώρα μας μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν όλο το χρόνο, ανάλογα πάντα και με την περιοχή που βρισκόμαστε. Σε γενικές γραμμές βάσει του χρόνου συγκομιδής έχουμε τις ανοιξιάτικες που τις έχουμε φυτέψει κατά τους χειμερινούς μήνες, τις καλοκαιρινές που φυτεύτηκαν κατά τους μήνες της άνοιξης και μέχρι τον Ιούνιο περίπου και τις φθινοπωρινές που τις έχουμε φυτέψει Αύγουστο με Σεπτέμβριο.
Η καλλιέργεια ξεκινά με τη φύτευση κονδύλων(πατατόσπορου), δηλαδή πατατών οι οποίες φυτεύονται ολόκληρες ή τεμαχισμένες (συνήθως σε δύο κομμάτια) για πατάτες μεγάλου μεγέθους. Γενικά ο κόνδυλος ή το τεμάχιο του κονδύλου θα πρέπει να είναι περίπου στα 50 γραμμάρια και να έχουν τουλάχιστον 2 «μάτια». Από τα μάτια αυτά θα αναπτυχθεί τόσο το υπέργειο μέρος του φυτού, όσο και το υπόγειο που θα μας δώσει νέους κονδύλους-πατάτες.
Για μείωση του χρόνου καλλιέργειας και για γρηγορότερη συγκομιδή, μπορούμε να αφήσουμε τον πατατόσπορο να προβλαστήσει διατηρώντας τον για μερικές ημέρες σε ημισκιερό, δροσερό και ξηρό χώρο. Όταν τα «μάτια» αναπτύξουν βλαστάρια 1-3 εκατοστά είμαστε έτοιμοι για τη φύτευση.
Το χώμα μας θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα. Στον κήπο ή στο χωράφι φρεζάρουμε σε βάθος 20-30 εκατοστών, προσθέτουμε κάποιο πλήρες λίπασμα κατά προτίμηση οργανικό και το ενσωματώνουμε στα 25-30εκ.. Η προσθήκη οργανικής ουσίας θα βοηθήσει ιδιαίτερα την ανάπτυξη των φυτών μας. Ένα κατάλληλο λίπασμα για τον εμπλουτισμό του εδάφους μας και την παροχή των απαραίτητων στοιχείων για τα φυτά μας είναι το οργανικό λίπασμα Bio Food for All 5-8-10. Η πατάτα γενικά αναπτύσσεται καλύτερα σε αμμουδερά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Εάν το χώμα μας είναι «βαρύ» μπορούμε να προσθέσουμε ποταμίσια άμμο ή περλίτη, βερμικουλίτη κτλ για να το κάνουμε πιο «ελαφρύ» και αφράτο. Με ανάλογη διαδικασία προετοιμάζουμε και το χώμα μας σε σάκους φύτευσης, σε παρτέρια ή ακόμα και σε ζαρντινιέρες ή κάδους(π.χ. στο μπαλκόνι). Στη συνέχεια ισοπεδώνουμε το χώμα με τη βοήθεια τσουγκράνας και παράλληλα αφαιρούμε τυχόν πέτρες ή μεγάλους σβώλους χώματος.




Η φύτευση των κονδύλων γίνεται σε βάθος 10 με 20 εκατοστά και σε αποστάσεις 30-40 εκ. μεταξύ τους σε γραμμές. Τα μάτια και τα βλαστάρια που έχουν αναπτυχθεί θα πρέπει να είναι προς τα επάνω. Ύστερα καλύπτουμε ελαφρά με χώμα.
Όταν οι βλαστοί που θα αναπτυχθούν πάνω από την επιφάνεια του εδάφους φτάσουν περίπου στα 15 εκ. τους παραχώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, σταδιακά για κάθε 5-10εκ. που αναπτύσσουν. Ο σκοπός είναι να βοηθήσουμε τα μάτια που βρίσκονται στους βλαστούς να αναπτύξουν στόλονες που στις άκρες τους θα μας δώσουν τις πατάτες που τόσο πολύ περιμένουμε…
Όταν το φύλλωμα στο υπέργειο τμήμα του φυτού μας παρακμάσει και ξεραθεί, είμαστε σχεδόν έτοιμοι για τη συγκομιδή. Τότε οι πατάτες μας θα έχουν φτάσει στο τελικό τους μέγεθος. Καλό θα είναι να περιμένουμε 10-15 ημέρες μετά την ξήρανση του υπέγειου τμήματος μέχρι να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή ώστε  η φλούδα της πατάτας να έχει «ψηθεί» και να μην αφαιρείται εύκολα κατά την διαδικασία της συγκομιδής.
Τις πατάτες που μαζέψαμε τις αφήνουμε 2-3 ημέρες σε σωρούς για να φύγει η υγρασία και στη συνέχεια τις αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό χώρο. Σε θερμοκρασίες μέχρι 10oC περίπου, μπορούν να διατηρηθούν 2 με 3 μήνες χωρίς να φυτρώσουν.
Καλές σοδειές!

Τους σάκους φύτευσης καθώς και άλλα χρήσιμα εφόδια μπορείτε να βρείτε εδώ

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ατζέντα κήπου - Νοέμβριος



Κατά το Νοέμβριο συχνά έχουμε απότομες αλλαγές και πτώσεις της θερμοκρασίας. Στον κήπο μας μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις μεταφυτεύσεις και να ασχοληθούμε με την καθαριότητά του.
Γενικά:
- μεταφέρουμε σταδιακά τα φυτά εσωτερικού χώρου και τα πιο ευαίσθητα σε προστατευμένα σημεία, μέχρι να καταλήξουν στην αρχική τους θέση, στην οποία τα βρήκε η άνοιξη. Ο ακριβής χρόνος μετακίνησής τους διαφέρει από περιοχή σε, σε περιοχή, ανάλογα πάντα με τις κλιματολογικές συνθήκες και τον καιρό.
- κατά το Νοέμβριο γενικά μπορούμε ακόμα να λιπαίνουμε, ώστε να ενισχύσουμε τα φυτά μας πριν από το χειμώνα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ